Wybór odpowiedniego laminatora nie jest łatwy. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń różniących się ceną, jak i parametrami. Inne możliwości powinien oferować model do częstego użytku w biurze a inne ten do domu, gdzie ilość laminacji jest niewielka i ważna staje się możliwość łatwego przechowywania.
Zobacz krok po kroku, jakie elementy warto wziąć pod uwagę wybierając urządzenie dla siebie, do użytku w biurze, szkole czy w domu.
Krok 1: Rozmiar laminowanych dokumentów
Najpopularniejsze rozmiary laminatorów do użytku w domu czy w biurze, to formaty A4 lub A3. Urządzenie o rozmiarze A4 można zalaminować dokumenty o wymiarach wizytówki, A6, A5 i wszystkie inne nie większe, jak A4. Szczelina wejściowa w laminatorze jest większa niż jego format ponieważ folie do laminacji są o ok. 6 mm szersze niż rozmiar dokumentu. Musi ona także zapewnić łatwe wsunięcie dokumentu do urządzenia.
Jeżeli wiemy już dokumenty o jakich rozmiarach chcemy laminować zastanówmy się...
KROK 2: Częstotliwość wykorzystywania laminatora
W laminatorach do okazjonalnego użytku najczęściej jest wykorzystywana 2-wałkowa technologia laminacji z płytką grzejną lub z gorącymi wałkami. W laminatorach profesjonalnych przeznaczonych do częstego użycia wykorzystywana jest technologia 6 wałków – 4 gorących i 2 zimnych, które zapewniają najlepszą jakość laminacji.
Co oznacza okazjonalne a co częste użycie?
- Okazjonalne użytkowanie: 1-5 razy w miesiącu
- Umiarkowane użytkowanie: 2-3 razy w tygodniu
- Częste użytkowanie: codzienne użytkowanie w szkole lub biurze
KROK 3: Prędkość nagrzewania i szybkość laminacji
Dlaczego te parametry są ważne? Decydują o czasie jaki zajmie nam laminacja. Urządzenie, które nagrzewa się w 30-60 sekund i działa z prędkością 90 cm/min. zalaminuje 100 kartek w około pół godziny. Z kolei model nagrzewający się w 5 min. i z prędkością działania 30 cm/min. zalaminuje tą samą ilość dokumentów w ponad półtorej godziny. Całość zajmie nam 3 razy dłużej.
KROK 4: rodzaj dokumentu i grubość folii
Jak często będą wykorzystywane dokumenty? Im częście, tym grubsze folie będą potrzebne do ich zalaminowania. Im grubszą folię do laminacji zastosujemy – tym sztywniejszy i bardziej wytrzymały stanie się nasz dokument.
Warto też sprawdzić, jak grube dokumenty może on urządzenie. Standardowo papier do wydruków ma gramaturę ok. 70-80 g. Natomiast okładka kartonowa to już 3 krotnie większa grubość samego dokumentu – 210 a nawet 300 g.
Folie do laminacji są dostępne na rynku w kilku podstawowych grubościach:
- 70, 80, 100 mikronów – dla dokumentów wykorzystywanych sporadycznie
- 125 mikronów – dla dokumentów wykorzystywanych często
- 175 i 250 mikronów – dla dokumentów wymagających bardzo dużej sztywności i trwałości.
KROK 5: ilość ustawień i obsługa urządzenia
Im mniej skomplikowanych ustawień ma urządzenie – tym bardziej intuicyjna jest jego obsługa. Precyzyjny wybór temperatury i prędkości laminacji jest niezbędny tylko w profesjonalnych punktach usługowych. W domu czy biurze – im mniej skomplikowany jest to system – tym lepiej. Ilość ustawień w dużym stopniu zależy od maksymalnej grubości folii, jaką może zalaminować. W urządzeniach przeznaczonych do użytku w domu jest to najczęściej 1-3 ustawienia. Urządzenie przeznaczone do bardziej intensywnej pracy mogą być wyposażone w system automatycznego doboru parametrów laminacji. Pozwala on na laminację dokumentów w foliach o różnej grubości bez potrzeby czekania na schładzanie lub nagrzewanie laminatora.